Nybakat bröd med Feta, solmogna grekiska tomater och gurka
Att köpa bröd handlar inte bara om att gå till bagaren, peka ut det man ska ha, betala och gå tillbaka till hotellet. Nix, det är mycket mer än så. Tänk dig en tidig morgon, solen har just gått upp. Trots att det inte hunnit bli så varmt ännu så anar man att det ska bli en varm dag. Det doftar...inte hav, men...det doftar grekiskt (förresten, tänk om man kunde spara greklandsdoften på flaska. Då kunde man ta fram den under långa, mörka vintrar och andas in djupt). Nästan inga andra turister är uppe ännu. Du strosar fram mellan vita hus i smala gränder. Fåglarna kvittrar, blommorna blommar och du får ducka under en frodig, knallrosa bougainvillea för att komma vidare. En tavernaägare spolar rent på trottoaren, några katter stryker om kring i jakt på kvarglömda matrester. En svartklädd grekisk kvinna är påväg med sitt barnbarn någonstans, kanske till skolan. Det är stilla och lugnt. Så kommer du fram till bageriet, doften når dig långt innan du är framme. Kalimera, säger butiksbiträdet. Därinne ångar det från alla rader med nybakat varmt bröd. Vad ska du välja idag? Baguette? Lantbröd? Småbröd? Eller något sött kanske? Det är lätt hänt att man blir stående en stund. Drar några djupa andetag för att riktigt få i sig bröddoften. Sen väljer man, kanske lite av varje, troligen alldeles för många sorter. Men det ser ju så gott ut. Man lämnar över några mynt och får en prasslig papperspåse tillbaka. Sen kan man vända åter till sitt boende och inta frukostbrödet på balkongen, redo att möta dagen. Semesterlycka i en liten brödpåse!
Äta nybakad doughnut på stranden är inte heller fel
Lite taskigt att fresta en som inte ska till Grekland i år. :-) /M.
SvaraRaderaJag känner stort medlidande!!! Får väl smuggla hem lite saganaki i handbagaget :-)
Radera